Werk aan 100 jaar oude vloer

De bakstenen vloer van een monumentaal voormalig koetshuis in Amsterdam was – sinds de bouw in 1907 – grotendeels verzakt. URETEK durfde de uitdaging aan en paste de FloorLift® methode toe. Met als resultaat: het grootste deel van de vloer is gelift en het draagvermogen is hersteld.

De familie De Clercq is eigenaar van het voormalige koetshuis. De heer De Clercq vertelt: “In totaal was er zo’n 32 m² vloer verzakt. Het gaat hierbij om een drie lagen dikke bakstenen vloer, ingemetseld in cement en rustend op een zandbed. Geen fundering dus. Het zijn mooie klinkers, meer dan honderd jaar oud, die we graag willen behouden. Hiervoor hadden we twee opties: het uitbikken van de hele vloer en het terugplaatsen van de klinkers of het injecteren onder de grond en de vloer zo opliften.”

Spannend
URETEK was de enige partij die het liften van de vloer aandurfde”, vervolgt De Clercq. “Omdat de vloer er al dik een eeuw ligt en vrij massief is, kon URETEK niet garanderen dat de vloer volledig omhoog zou komen en volkomen recht zou komen te liggen. Het was dan ook best spannend hoe het zou verlopen, maar dat risico durfde ik wel aan. Deze oplossing is stukken makkelijker dan de uitbik-optie.”

Erg tevreden
“De medewerkers van URETEK gingen uiterst zorgvuldig te werk en hebben enorm hun best gedaan. Ze zijn bijna een dag bezig geweest om alles zo netjes mogelijk te doen. Doordat de vloer zo oud was en niet gelijk lag, is hij niet helemaal omhoog gekomen. Zo’n drie vierkante meter moeten we alsnog uitbikken en opnieuw leggen, maar dat vind ik niet erg. Dit was de beste optie en het grootste vloerdeel is zo’n dertig cm gelift. Ik ben er erg tevreden over en raad deze techniek zeker aan!”