Door onregelmatigheden in de ondergrond zijn de traptreden van de Wilhelminaberg in Landgraaf verzakt. De Wilhelminaberg is onderdeel van recreatiegebied Park Gravenrode. De verzakking van enkele trapelementen was hinderlijk en gevaarlijk voor wandelaars en sporters.

De Wilhelminaberg is ontstaan als steenberg van de Staatsmijn Wilhelmina (1906-1969). In de jaren zeventig is deze omgevormd tot recreatiegebied Park Gravenrode nadat afgraven te duur bleek. De heuvel ligt op een hoogte van 225 meter + NAP en is te beklimmen via een trap. De trap leidt naar een platform waarvandaan een prachtig uitzicht te bewonderen is. Dit maakt de trap tot een toeristische trekpleister.

Langste trap van Nederland
De trap van de Wilhelminaberg is met 508 treden de langste trap van Nederland. De trap is opgebouwd uit betonnen prefab trapelementen en bordesplaten. De onderliggende berg bestaat uit mijnsteen welke is afgedekt met een laag grond van circa 1 meter dik. Door onderspoeling was de trap deels verzakt en lagen enkele betondelen ongelijk. De zakking bedroeg op sommige plaatsen tussen de 30 en 60 millimeter. Dit zorgde voor een onveilige weg naar boven voor de voetgangers en sporters.

Trapdelen liften
Zoals altijd bekijkt één van onze technisch adviseurs de situatie nauwkeurig. In het geval van de Wilhelminaberg werd besloten de trapdelen te ondervullen en te liften via de URETEK FloorLift® methode. Hierdoor werd het draagvermogen hersteld. De aansluitende niet verzakte trapdelen werden gebruikt als ijkpunt voor de te bepalen hoogte. Dankzij URETEK is de veiligheid van de trap weer gewaarborgd en kunnen bezoekers van het gebied hun weg veilig vervolgen.