Inspectie en onderhoud bouwwerken nodig?
Bekijk de gevolgen van de droogte in uw buurt op de bodemdalingskaart 2.0

De droge zomers van de afgelopen jaren zorgen door het hele land voor beweging en verzakkingen van bijvoorbeeld gebouwen, bruggen, straten en spoorwegen. Wilt u weten hoe het zit met de bodemgesteldheid in uw buurt? Kijk dan op de interactieve bodemdalingskaart 2.0. Hier ziet u tot in detail op welke plekken in Nederland de gevolgen van de droogte het grootst zijn. Ideaal om te bepalen of het nodig is om uw bouwwerken te onderwerpen aan nadere inspectie en onderhoud.

De bodemdalingskaart is een initiatief van het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatica (NCG), SkyGeo en de TU Delft en te bekijken op bodemdalingskaart.nl. Hier kunt u de bodembeweging zien van meer dan veertig miljard meetpunten over het hele land. Deze gegevens zijn verzameld met behulp van radarsatellieten, die iedere paar dagen de situatie opnieuw opmeten. Dit maakt de kaart zeer actueel én gedetailleerd: de metingen hebben millimeter-precisie.

Bron : Bodemdalingskaart.nl 2020

Miljardenschade door droogte

Vanwege de droogte daalt de bodem veel sneller dan gedacht, waardoor onder meer gebouwen, leidingen en wegen sneller verzakken. De schade loopt inmiddels in de tientallen miljarden. De bodemdalingskaart laat zien dat met name de grond in de veengebieden van West- en Noord-Nederland de laatste jaren sneller verzakt. Maar ook zandgronden in het noorden en oosten van het land zakken door het dalende grondwaterpeil. Het is dan ook geen overbodige luxe om de gesteldheid van bouwwerken in de gaten te houden en maatregelen te treffen, om toekomstige problemen voor te zijn.

Steeds meer funderingsproblemen

Zo schat Dick de Jong – directeur van de overheidsstichting Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) – dat de komende dertig jaar alleen al één miljoen woningen opnieuw gefundeerd moeten worden. Dit kost volgens hem gemiddeld 80.000 euro per woning. Scheuren in muren en scheeftrekkende kozijnen kondigen de verzakkingen aan: een teken dat er actie nodig is. Waren die voorbodes tot zo’n twee jaar geleden zichtbaar in circa 60 Nederlandse gemeenten, inmiddels maken woningeigenaren uit 180 gemeenten bij het KCAF melding van funderingsproblemen. Dat is de helft van Nederland.

Goedkoper alternatief

Gelukkig is in de meeste gevallen de kostbare aanleg van een compleet nieuwe fundering niet nodig en biedt de URETEK DeepInjection® methode uitkomst. Hierbij wordt direct onder de fundering een krachtig expansiehars geïnjecteerd, dit lost de problemen snel en vrij eenvoudig op. Vaak al in één of twee dagen en zonder de woning leeg te ruimen. De expansiehars verstevigt de ondergrond, zorgt voor het herstel en de stabilisatie van de fundering en voorkomt verdere verzakking. Nauwkeurig, duurzaam, milieuvriendelijk én zonder hak- en breekwerk.

Lees meer over de URETEK methode en de ervaringen van huiseigenaren die deze methode hebben gekozen. 

 

Kees meer en kijk zelf naar de bodemdalingskaart op bodemdalingskaart.nl

Bronnen: